gazdajog

gazdajog

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetése és a fennálló földhasználat

2021. május 27. - gazdajogász

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetése nem szünteti meg a közös tulajdonban álló földeken fennálló földhasználati szerződésen alapuló földhasználatot, és új földhasználati szerződést sem kell kötni. A meglévő szerződést azonban szükség szerint módosítani kell.

 

A földeken fennálló osztatlan közös tulajdon megszüntetése, azaz sem a megosztási eljárás, sem a magához váltás nem szünteti meg a közös tulajdonban álló földeken fennálló földhasználati szerződésen alapuló földhasználatot. Mivel a szerződés tartalma a megosztás következtében bizonyos körben módosul, ennek dokumentálásáról az „új” tulajdonosoknak, mint szerződő feleknek kell gondoskodniuk. Konkrétan a földhasználati szerződés megfelelő részeinek (például a bérbeadó adatainak) módosításáról és az alapján a változásoknak a földhasználati, illetve erdőgazdálkodói nyilvántartásba való bejelentéséről.

 

Ha a használati szerződések módosítására a megosztástól számított három hónapon belül nem kerül sor, a felek bírósághoz fordulhatnak a szerződés módosítása érdekében.

 

Ha a megosztásra kerülő földrészletet teljes egészében egy személy, vagy jogi személy használja, a feleknek a földhivatal felé nincs semmilyen teendője, mert a földhasználati nyilvántartás adatait a földhivatal maga frissíti. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szerződésben álló feleknek semmilyen kötelezettségük nincs,hiszen a földhasználati szerződések tartalmi elemeit célszerű közösen módosítani. Emellett érdemes a további, jövőbeni terveket is egymással egyeztetni.

 

Ha a haszonbérleti szerződés létrejöttekor a haszonbérlet tárgyát képező föld közös tulajdonban állt és a szerződés fennállása alatt a közös tulajdon megszüntetésére került sor, a haszonbérbeadó, illetve annak jogutódja legkésőbb az adott gazdasági év vége előtt 60 nappal a szerződést 60 napos felmondási idővel a gazdasági év végére felmondhatja, ha a tulajdoni hányadának megfelelő területet a közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárás eredményeként önálló ingatlanként kapta meg, feltéve, hogy
a) a haszonbérlő felé a felmondással egyidejűleg nyilatkozik, hogy a földet a szerződés megszűnésével saját maga, közeli hozzátartozója, saját maga vagy közeli hozzátartozójának legalább 25%-ban tulajdonában álló mezőgazdasági termelőszervezet vagy olyan családi mezőgazdasági társaság, amelyben tag kívánja használni, és
b) a haszonbérleti szerződés megkötéséről szóló döntésben – függetlenül a döntés meghozatalának módjától – nem vett részt, de annak hatálya kiterjedt rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdajog.blog.hu/api/trackback/id/tr4216573966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása